ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

25/6/15

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ«Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ»

Έδρα: Καλοκαίρι, Κρυονέρια Ναυπακτίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίων
            Χειμώνα, Αγρίνιο, Κακαβιά 25.

Ιδιοκτήτης και εκδότης Ενημερωτικού Δελτίου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ»

Ο Σύλλογος των Απανταχού Κρυονεριτών ιδρύθηκε το 1976. Από το έτος της ιδρύσεως του έως σήμερα ο Σύλλογος πραγματοποίησε τα παρακάτω έργα.

1.       Με έξοδα του Συλλόγου έγινε η τσιμεντόστρωση του δρόμου από την πλατεία μέχρι την οικία Πέτσα.
2.       Ενισχύθηκε δύο φορές η κοινότητα Κρυονερίων από τον Σύλλογο Απανταχού με το ποσό των 200.000 δρχ. Επιπλέον πληρώσαμε δυο χρονιές το ενοίκιο του γραφείου της Κοινότητας.
3.       Με μέριμνα του Συλλόγου λύθηκε το αιώνιο πρόβλημα των σκουπιδιών στο χωριό.
4.       Φροντίσαμε να σωθούν οι συγχωριανοί μας από τις μολυσμένες βρύσες. Κάθε χρόνο πηγαίναμε δείγματα για ανάλυση στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
5.       Με έξοδα του Συλλόγου έγινε η δεξαμενή που συγκεντρώνει το νερό που έρχεται στην πλατεία.
6.       Από τον Σύλλογό μας τοποθετήθηκαν πλακάκια και φώτα στην επάνω και κάτω βρύσες. Τοποθετήσαμε παγκάκια στο σχολείο και στο γήπεδο μπάσκετ.
7.       Με δωρεά του αείμνηστου Γεωργίου Πέτσα και σε συνεργασία με τον σύλλογο «Άγιος Γεώργιος» έγιναν οι μαντρότοιχοι και η πλακόστρωση των δρόμων κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
8.       Πλακοστρώσαμε την κεντρική πλατεία του χωριού και άλλους δρόμους του χωριού.
9.       Αγοράσαμε το οικόπεδο και αναγείραμε το Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίων.
10.   Κάθε χρόνο διοργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις.
11.   Καθιερώσαμε κάθε 6 Αυγούστου να γίνεται τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ηγούμενου Δαμιανού.
12.   Η προτομή του Ηγούμενου Δαμιανού έγινε με δαπάνη του Συλλόγου μας.
13.   Με ενέργειες του Συλλόγου μας ξεκίνησε η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου.
14.   Με ενέργειες του Συλλόγου μας έγινε η βρύση στην τοποθεσία «Σκανταλάκι».
15.   Με ενέργειες το Συλλόγου έγινε το κτίσιμο της μάνδρας στην πλατεία.
16.   Τοποθετήσαμε πλακέτες και πινακίδες με το όνομα του δωρητή Γεωργίου Πέτσα τόσο στην πατρική του οικία όσο και στην είσοδο και έξοδο του χωριού.
17.   Το 1984 με έξοδα του Συλλόγου έγινε η διάνοιξη του δρόμου από το ρέμα Λαϊνα μέχρι του Συράκου τη βρύση.
18.   Με έξοδα του Συλλόγου μας έγιναν διανοίξεις των δρόμων στην περιοχή Παλιάμπελα και Παναγίας μήκος ενός χιλιομέτρου.
19.   Με έξοδα του Συλλόγου έγινε η «κρύα Βρύση».
20.   Με έξοδα του Συλλόγου έγινε η διαμόρφωση του χώρου και η τοποθέτηση της παιδικής χαράς.
21.   Με έξοδα του Συλλόγου έγινε η διαμόρφωση χώρου κατασκευή ευρωπαϊκών προδιαγραφών το γήπεδο μπάσκετ.
22.   Δενδροφυτεύσαμε λεύκες στο δυτικό μέρος του γηπέδου μπάσκετ.
23.   Με δαπάνη μας επισκευάστηκε το Δημοτικό Σχολείο. Το σοβάτισμα, την πλακόστρωση με μάρμαρα, τοποθετήσαμε καθίσματα και την ηλεκτροδότηση. Μέχρι σήμερα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.
24.   Διαθέσαμε το ποσό των 500.000 δρχ. εμείς και 200.000 δρχ. διέθεσε ο Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» και πραγματοποιήσαμε γεώτρηση στην τοποθεσία «Βαθύλογγο» για ανεύρεση νερού χωρίς όμως αποτέλεσμα.
25.   Από το 1987 μέχρι σήμερα εκδίδουμε ενημερωτικό δελτίο. Ένα έντυπο που διαβάζεται από τους απανταχού Κρυονερίτες, φίλους και γνωστούς. Το ενημερωτικό δελτίο έπαιξε ρόλο στην αλματώδη ανάπτυξη του χωριού μας. Μέσα από το Δελτίο διαβάσαμε ήθη και έθιμα του χωριού μας. Προβάλαμε τα προβλήματα και της ανάγκες του.
26.   Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε μέχρι σήμερα συνεστιάσεις στο Αγρίνιο (28) στο Αιτωλικό, Μεσολόγγι και στην Αθήνα (3).
27.   Οι κληρονόμοι του Κων/νου Δημητρόπουλου παραχώρησαν στον Σύλλογό μας οικόπεδο - αλώνι εκτάσεως 30 τ.μ. στην τοποθεσία «βύθισμα». Ο Σύλλογος μας το αξιοποίησε και δημιούργησε χώρο εκτάσεως 330 τ.μ. το μετέτρεψε σε πλατεία. Την πλακοστρώσαμε, τοποθετήσαμε πέτρινα καθίσματα και τοποθετήσαμε την προτομή του ήρωα της ελληνικής επανάστασης και Φιλικού Κρυονερίτη Ηγούμενου Δαμιανού. Την πλατεία χαίρονται οι συγχωριανοί μας απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.
28.   Με έξοδά μας τοποθετήθηκαν πινακίδες στους δρόμους που οδηγούν στα Κρυονέρια.
29.   Το 1986 με ενέργειές μας επεκτείναμε τα όρια οικισμού των Κρυονερίων. Οι τότε διοικούντες του χωριού το είχαν αμελήσει με αποτέλεσμα το μισό χωριό να έμενε εκτός οικισμού. Από το ρέμα Μαλτέζου και μέχρι την Παναγία η περιοχή έμενε εκτός οικισμού. Ο Σύλλογός μας παρενέβει συντονισμένα λίγο πριν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πέτυχε την επέκταση. Ο οικισμός είναι πλέον από το «βύθισμα» οικία Σφυρή – ιδιοκτησία Κασάρα – αλώνι Αλεξόπουλου – Μαρία Κασάρα – οικία Δημ. Λυμπέρη – εκκλησία Παναγία – οικία Αθαν. Δημητρόπουλου – μαγαζί Σαβούλας Ζαμπάρας – οικίας Μασάλα – δρόμος προς Άνω Χώρα και ευθεία έως την δεξαμενή- περιφερειακός δρόμος μέχρι κάτω από την παιδική χαρά και συνεχίζοντας μέχρι τον δρόμο προς «χαρατσί».
30.   Ο Σύλλογος Απανταχού Κρυονεριτών έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος για τους συγχωριανούς μας στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Όλα τα παραπάνω αλλά και αρκετά ακόμα μικρότερα έργα, πραγματοποιήθηκαν από την ίδρυση του συλλόγου μας μέχρι σήμερα και συνεχίζουμε…
Όλα τα έργα γίνανε με κόπο και πολύ «τρέξιμο» από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου για να φτιάξουμε αυτό το μεγαλείο που λέγεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΩΝ «Ο ΔΑΜΙΑΝΟΣ» ο οποίος είναι από τους καλύτερους της Αιτωλοακαρνανίας.

Κωνσταντίνος Σταυροδήμος
Πρόεδρος Δ.Σ.
Συλλόγου Απανταχού Κρυονεριτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου